Johtajanimityksellä lisäarvoa

15.08.2024

Kahvilaketju Starbucks ilmoitti toimitusjohtajan vaihdoksestaan ja osakkeen arvo nousi ilmoituksen jälkeen jopa 20%. Väistyä sai Laxman Narasimhan, joka ehti toimia toimitusjohtajana vain reilun vuoden ajan. Narasimhanin track-record ei ole kovinkaan vaikuutava, sillä hänen aikanaan Starbucksin osakkeen arvo on tippunut noin neljänneksen. Starbucks on kärsinyt tosin pidempään vaikeuksista, sillä se on menettänyt viimeisen viiden vuoden aikana osakkeen arvosta noin 20%. S&P500-indeksi on samalla aikavälillä noussut 80%.

Starbucksin ongelmiksi on mainittu kiristynyt kilpailu varsinkin Kiinassa ja Yhdysvalloissa, jossa halvemmat kahvilaketjut ovat vieneet kahvinhimoista kansaa huokeampien Frappé Lattejen ääreen. Yritys on myös joutunut boikottien kohteeksi, sen jälkeen kun se osoitti tukensa Israelille. Kokonaisuudessaan kysyntä sakkaa.

Uudeksi toimitusjohtajaksi on nimitetty Brian Niccol, joka on luotsannut pikaruokayhtiö Chipotlea vuodesta 2018. Niccolin track-record taas on huomattavasti vaikuuttavampi, kuin väistyvän Narasimhanin, sillä hänen aikanaan Chipotlen osakkeen arvo on kolminkertaistanut. Chipotlessa hän onnistui kasvattamaan myyntiä, mutta hänen johdollaan myös menua uudistettiin, operatiivisia toimintoja kehitettiin ja digitalisaatiota vietiin eteenpäin. Operatiivisten toimintojen kehittäminen tuskin oli pelkkää kulujen karsimista, sillä hänen johdollaan kahvilatyöntekijöiden palkkoja nostettiin ja työntekijöiden henkilöstöetuja laajennettiin.

Mutta miten yksi nimitysuutinen voi nostaa yrityksen arvoa viidenneksen? Sivuhuomiona, että Chipotlen osakkeen-arvosta suli yli 10% nimitysuutisen jälkeen. Onko tämä mies sateentekijä?

Markkinoita ohjaa usko siihen, että Niccol pystyy tekemään saman kuin hän on tehnyt Chipotlessa. Usko siihen, että uusi toimitusjohtaja saa kammettua tilipäivästä-tilipäivään elävät kuluttajat takaisin ylihintaisten sokeripommien pariin ja samalla liennyttää geopoliittisesta tilanteesta ahdistuneet kansalaiset. Lähteekö Starbucks Niccolin johdolla hintakilpailuun, sillä laskeva kysyntä ja kiristynyt kilpailu ennen pitkää pakottavat yritykset hintojen alentamiseen.

Brian Nicoll eroaa yleisjohtajasta siten, että hänellä on pitkä kokemus yhdeltä tietyltä alalta. Hän on Chipotlen lisäksi työskennellyt Yum! Brandsilla, johon esimerkiksi Taco Bell ja Pizza Hut kuuluvat. Voisi kuvitella, että jatkossa Starbucksista saisi muutakin syötävää kuin keksejä. Jos vaihtoehtoina ovat hintakilpailu ja tuotevalikoiman laajentaminen, niin valinnan uskoisi olevan helppo.

Yleisjohtajille on oma paikkansa yritysmaailmassa. Katsokaa vaikka Suomen suurimpia yrityksiä. Postin toimitusjohtajasta on helppo hypätä Finnairin puikkoihin ja niin edelleen. Yleisjohtajalla harvemmin on syvää käsitystä johtamansa yrityksen toimialasta, mutta silloin onnistumisen kannalta kriittiseksi nousee oikean tiimin kokoaminen. Kaikkea ei voi, eikä tarvitsekaan tietää, mutta suurten murrosten edessä syvempi osaaminen punnitaan.

Kuinka paljon Starbucksin osakkeen arvo olisi noussut, mikäli toimitusjohtajaksi olisi valittu jonkin S&P500-yrityksen IT-alan toimitusjohtaja, jolla olisi ollut vastaavat näytöt, mutta ala täysin eri? Brian Niccollilla on selkeitä näyttöjä todellisesta liiketoiminnan kehittämisestä hyvin vertailukelpoiselta alalta, jonka pohjalta markkinat uskovat hänen kääntävän Starbucksin kurssin.

Suosittelen Niccolia lukemaan kirjoituksen  Tehtaanjohtajan 100 ensimmäistä päivää, ihan vain muistin virkistämiseksi.