Miksi Lean epäonnistuu?

09.07.2024

Jokaisella insinöörillä on omanlaisensa näkemys Leanista. Toisille se on vain seinille laminoituja itsestäänselvyyksiä, siivoamista ja näennäistyötä. Toisille se on uskonto ja elämänkatsomus. Kun uusi johtaja aloittaa, yrityksessä monesti käynnistyy erilaisia Lean-hankkeita. 5S, Gemba-kävelyt, Kanban-kortit, Kaizen. Lista on loputon.


"Joo onhan tätä kokeiltu", kuuluu monesti tehtaan henkilöstöltä kysyttäessä onko Lean-työkalu X tuttu. Mutta tällä kertaa kaikki on toisin. Lean henkilöityy aina siihen, kuka on Leanista "vastuussa". Se on monesti joko tuotanto- tai kehitysinsinööri/päällikkö tai muu vastaavan tittelin omaava.


Olen ollut yrityksissä, joissa 5S on neljän vuoden aikana käynnistetty ja osittain haudattu 2-3 kertaa. Kun uusi päällikkö aloittaa yrityksessä, hän toteaa, että tällä kertaa tämä tehdään oikein. Ja niin alkaa koulutukset, työpajat ja auditoinnit. Lean tuodaan ulkopuolelta, ja se koetaan hankkeena tai projektina. Uusi päällikkö personoituu "Lean-tyypiksi". Ajan saatossa henkilöt vaihtuvat ja tehtävät muuttuvat. Tulee kiireisiä aikoja. Joudutaan laittamaan asioita holdiin. Keskitytään tulipalojen sammuttamiseen. Ja näin luoduista toimintamalleista aletaan lipsumaan. Lopulta ne rapautuvat. Sen jälkeen ollaan taas lähtöpisteessä. Sitten tulee uusi henkilö joka sanoo: "Meidän pitäisi ottaa 5S käyttöön."


Lean-entusiasteilta kun kysytään mitä Lean oikeasti on, he sanovat että Lean on ihmisten kehittämistä. Oikein toteutettuna ei tarvita ohjeita, toimintatapoja eikä auditointeja, koska työntekijät ovat parhaita oman työnsä tuntijoita. Tämä on höpöhöpöä. Suurin osa ihmisistä pyrkii optimoimaan vain ja ainoastaan omaa työtään. Ei koko arvovirtaa. Leanissa keskitytään nimenomaan asiakkaan silmissä arvon luontiin ja hukan poistamiseen koko arvoketjussa. Se että "annetaan työntekijöiden tehdä", koska he ovat parhaita asiantuntijoita on varma tie tahtiajan pidentymiseen. varastotasojen kasvamiseen ja yleiseen sekavuuteen. Tällä romahdutetaan yrityksen kilpailukyky. Mutta kaikki saavat tehdä niin kuin itse kokevat parhaakseen.


Onnistunut Leanin toteutus on kiinni vain ja ainoastaan muutosjohtamisesta. Yksi mies ei muuta mitään. Ylin johto muuttaa. Kuulostaako hierarkkiselta ja vanhojen valkoisten etuoikeutettujen miesten puheelta? Tämä on fakta. Yrityksen ylin johto yhdessä hallituksen kanssa määrittää yrityksen mission ja vision. Näiden pohjalta luodaan strategia. Strategia jalkautetaan funktiokohtaisiksi toimintasuunnitelmiksi.


Mietitään hetki Lean-entusiastien "annetaan tekijöiden tehdä" näkökulmaa funktioittain.


Myynti myy yli kapasiteetin, koska liikevaihtoa on saatava.

Hankinta ostaa varastot täyteen raaka-aineita, koska paljousalennus.

Tuotanto tekee tuotteita, jotka ovat helppoa ja hauskaa ja voi painaa pitkää sarjaa.


Todettakoon, että mikään yritys ei ikinä tule olemaan täysin Lean. Aina löytyy pullonkauloja, aina on varastoa, aina on odotusta. Hukkaa, sutta ja henkilöstön kyvykkyyden käyttämättä jättämistä.


Jotta yritys onnistuu Leanin soveltamisessa, se vaatii keskusjohtoisen vastuun. Kun Lean on osa yrityksen missiota, arvoja ja strategiaa, se säteilee jokaiselle osa-alueelle. Asiakkaan kokema lisäarvo on selkeä ohjenuora jokaiselle funktiolle. On ymmärrettävä, että välillä se vaatii joillekin asiakkaalle pidemmän toimitusajan, jotta enemmän leipää pöytään tuovan asiakkaan tarpeet täytetään ensiksi. On ymmärrettävä, että tuotannon sisäisten materiaalivirtojen kannalta ei tule ostaa vuoden raaka-ainetarvetta, vaikka halvalla saataisiin. Ja on ymmärrettävä, että välillä joudutaan tekemään tuotevaihtoja useamman kerran vuorossa, jotta asiakkaat tilaavat meiltä myös jatkossa.


LUT:ista valmistunut tuotantotalouden diplomi-insinööri, jolla on Quality Knowhow Karjalaisen koulutuksessa suoritettu Lean Six Sigma Black Belt, ei ikinä yksin tee mistään yrityksestä Leania. Ishkikawa-kaavio ja päivittäisjohtamistaulu ei tee mistään yrityksestä Leania. Lean onnistuu, kun se johdetaan ylhäältä alaspäin. Ei päinvastoin.


Tähän lopuksi.


Lean on vähän niin kuin kommunismi. Sitä vain ei ole kokeiltu vielä oikein.