Tehtaanjohtajan 100 ensimmäistä päivää
Aloitat uudessa yrityksessä tehtaanjohtajana ja tehtävänäsi on vakuuttaa henkilöstö. Johtajan ensimmäiset 100 päivää sanelevat suunnan menestymiselle (tai epäonnistumiselle). Näin ainakin asiantuntijat sanovat. Oletetaan, että yritys, teknologiat ja tuotteet eivät ole sinulle ennestään tuttuja. Uuden edessä sinulla on useita asioita sisäistettävänä ja informaatiotulva on ylitsevuotava. Paljon kohinaa ja jonkin verran signaaleja. Tässä kirjoituksessa annan yksinkertaisen, neljän pointin lähestymistavan uuteen rooliisi, jotta onnistuminen olisi taattu, etkä joudu koeaikapurun uhriksi.
Neljä pointtia, jotka voit tulostaa työhuoneesi seinälle ovat:
- Tutustu
- Tunne
- Ratko
- Päätä
Tutustu - Päivät 0-30
Tutustu yrityksen eri teknologioihin ja niiden välisiin eroihin. Mitkä ovat tärkeimmät prosessit? Mitkä ovat niiden lainalaisuudet? Mitä ongelmia näissä prosesseissa on? Älä kuitenkaan mene liikaa yksityiskohtiin, mutta kuuntele ja pane merkille asioita, jotka toistuvat keskustellessa eri henkilöiden kanssa.
Tutustu yrityksen tuotteisiin ja käyttökohteisiin. Ketkä ovat tärkeimpiä asiakkaita? Mitkä ovat keihäänkärkituotteet? Mikä on tuotteiden laatuvaatimus? Kuinka hyvin vaatimukset ovat tiedossa? Kuinka eri tuotteiden vaatimukset eroavat toisistaan? Minkälaisia reklamaatioita tulee ja kuinka niitä käsitellään?
Tutustu yrityksen henkilöstöön läpi organisaation. Tutustu tiimisi jäseniin ja muiden funktioiden henkilöstöön. Tunnista mielipidejohtajat, jotka saavat muut käännytettyä puolelleen. Tutustu heihin. Tunnista myös taikurit, jotka kutsutaan paikalle kun paska osuu tuulettimeen. Tutustu heihin varsinkin.
Tutustumisvaiheessa tyydy vain havainnoimaan nykytilaa. Älä tarjoa uusia toimintatapoja tai kyseenalaista miksi jotain ei tehdä juuri sillä tavalla niin kuin sinun edellisessä firmassa on tehty. Näin-tämä-vain-menee-ja-näin-on-aina-tehty on monesti vastaus. Ole näkyvä ja keskustele avoimesti eri ihmisten kanssa ja koosta itsellesi jonkinlainen näkemys prosesseista, tuotteista ja henkilöstöstä.
Tunne - Päivät 30-60
Tunne yrityksen organisaatiokulttuuri ja tapa toimia. Jokainen yritys on yksilö, vaikka organisaatiorakenne näyttäisikin tutulta. Onko päätöksenteko hierarkkista? Minkälaista johtamista yrityksessä suositaan? Kuinka tavoitteita seurataan? Miten annetaan palautetta vai annetaanko sitä ollenkaan? Mitkä ovat yrityksen erityispiirteet?
Ratko - Päivät 60 →
Olet ensimmäiset 60 päivää tyytynyt vain havainnoimaan yrityksen nykytilaa ja pannut merkille kehityskohteita. Kahdessa kuukaudessa pystyt jo havaitsemaan mikä on normaalia vaihtelua ja mitkä poikkeustapauksia. Miksi ei kannata antaa kehitysideoita heti ensimmäisinä päivinä ja vaikuttaa innovatiiviselta game-changerilta?
Mietippä hetki, että olet keittiössäsi rauhallisesti tekemässä nakkikastiketta perheellesi sillä samalla reseptillä, joka on kulkenut suvussasi aina 50-luvulta lähtien. Yhtäkkiä keittiöösi ilmestyy entuudestaan tuntematon henkilö valkoinen takki ja kokkihattu päässä. Hän kysyy, että eikö kannattaisi käyttää paseerattua tomaattia tomaattipyreen sijaan? Miten reagoit? Oletko innoissasi ja lähdet samantien tarkastamaan lähikauppasi valikoiman vai pyydätkö köyhänmiehen Harri Syrjästä pakkaamaan veitsensä ja painumaan sinne mistä hän tuli. Vai kenties jotain tältä väliltä?
Helppojen ratkaisujen antaminen yksittäisesti havaittuun ongelmaan on tie turmioon. Monesti tietylle toimintatavalle on jokin tietty syy ja helpot ratkaisut on usein jo käytetty. Poikkeus vahvistaa säännön tässäkin. Olet paremmassa asemassa asioiden edistämisessä tulevaisuudessa, kun maltat kiusauksen antaa helppoja ratkaisuja yksittäisiin ongelmiin heti.
Ensimmäisten kuudenkymmenen päivän aikana, sinulle tulisi olla kertynyt listaa suurimmista toistuvista ongelmista. Tämä on tehtävälistasi tästä eteenpäin. Ala ratkomaan ongelmia. Ota vyöllesi muutama nopea voitto. Tilaa uusi työkalu, tee reklamaatio materiaalitoimittajalle, ota työvelvoitettaan laiminlyövä työntekijä puhutteluun.
Päätä - Päivät 100→
Sadan päivän merkkipaalu lähestyy. Olet ollut aktiivisesti vuorovaikutuksessa läpi organisaation ja luonut suhteita asioiden läpi saattamisen kannalta tärkeiden ihmisten kanssa. Olet kuunnellut ongelmia ja huolia, joita organisaatiossa on. Tunnet ihmiset ja heidän motivaationsa ja tarkoitusperät. Tiedät, mitkä prosessit pitää olla sujuvia ja tiedät mitkä tuotteet aiheuttavat päänvaivaa tuotannossa. Tiedät ketkä asiakkaat tuovat leivän pöytään. Tunnet miten päätöksiä tehdään ja kuka sanoo viimeisen sanan.
Havaintojesi perusteella olet luonut selkeän toimintasuunnitelman, jonka voit esitellä esihenkilöllesi. Tästä eteenpäin teet päätöksiä. Viesti tavoitteet selkeästi ja seuraa edistymistä. Ole näkyvä tehtaalla äläkä hautaudu toimistoosi. Puhu myös arkisista asioista työntekijöiden kanssa. Osoita johtajuutta ja luotettavuutta. Sadan päivän jälkeen pöydällesi tulee jatkuvalla syötöllä lisää ongelmia ja kehityskohteita, joita otat työnalle. Työn määrä kasvaa ja asiat etenevät tärkeysjärjestyksessä.
Tärkeintä ensimmäisten sadan päivän aikana on käydä jatkuvaa keskustelua eri henkilöiden ja varsinkin esihenkilösi kanssa. Kaikki asiat eivät välttämättä ole niin yksinkertaisia, kuin ne ensisilmäyksellä ovat. Kysymällä tyhmiä kysymyksiä alkuvaiheessa, säästyt idiootilta näyttämisen tuskan myöhemmin.